БАКО

 

Нашите производи. Квалитет и вкус кој не се заборава!

 

Сусам

 

Сусамовото семе е исклучително хранливо.Богато е со калциум(повеќе од млекото ,оревите и сирењето) , протеини. (19-28% повеќе од месото ); незаситени масни киселини ;витамин Б и витамин Е. Сусамот е и извор на лецитин – фосфоризирана мрснотија која е главна состојка на мозокот и нервните ткива и е составен дел на спермата. Лецитинот е многу важен за правилната функција на жлездите (хипофизната , епифизната и половната жлезда) , кои до голем степен се одговорни за тоа да изгледате и да се чувствувате млади. Сусамот содржи и две посебни врсти растителни влакна – сесаним и сесамолин, за кои е докажано дека го смалуваат нивото на холестеролот. Растителното масло што го содржи сусамот, се употребува против тврда столица, за елиминација на црвените паразити, и чистење на цревата. Исто така растителното масло од сусамот, лечи и од хемороиди. Во случај на јаки мигрени и големи главоболки со вртоглавица, се препорачува држење топли облоги од растително масло.

<< Назад кон производи Дома

 

Ви се допаѓа? Контактирајте не...